Menu
Kuchnia

RODZAJE NOŻY

W każdej kuchni niezbędne są ostre i niezawodne noże kuchenne. Każde narzędzie tnące charakteryzuje się indywidualnym charakterem. Stworzone  są z myślą o profesjonalnym przyrządzaniu posiłku. Poprawnie wybrany nóż pozwala na sprawne przygotowanie potraw. Mnogość kształtu ostrzy to efekt wielu pokoleń  z różnych stron świata, wielu chwil spędzonych w kuchni.

Nóż to przede wszystkim funkcjonalność.

Po każdym użyciu należy umyć i wytrzeć do sucha.

Rodzaje noży według ich zastosowania:

DO FILETOWANIA

Filetowanie to precyzyjna i wymagająca dużych umiejętności czynność. Dlatego noże do filetowania charakteryzują się krótkim,cienkim, elastycznym ostrzem zwykle zwężającym się do góry z ostrą spiczastą krawędzią. Posiadają bardzo ostre ostrze, aby bez problemu przeciąć surowe mięso. Pozwala na szybkie i precyzyjne przecięcie mięsa, aby precyzyjnie oddzielić mięso od kości. Niezastąpiony usuwaniu kości i usuwaniu chrząstek.

NÓŻ SZEFA KUCHNI

To najbardziej uniwersalny  i najczęściej wykorzystywany nóż  służący do wszystkiego. Charakteryzuje się szerokim ostrzem, które służy do porcjowania (mięsa), szatkowania (kapusty), siekania (ziół), przenoszenia składników. Jest to nóż wielozadaniowy. To przedłużenie ręki kucharza. Szerokie, profilowane ostrze sprawia że jest ciężki dzięki czemu dobrze trzyma się w dłoni i precyzyjnie kroi.

UNIWERSALNY

To podstawowe wyposażenie do codziennych czynności kuchennych. Jest niezwykle poręczny. Może służyć do obierania i krojenia warzyw, filetowania, porcjowania mięsa, smarowania. Jest krótszy i węższy od noża szefa kuchni. Polecany dla osób, które dużo gotują, wykorzystując jego wachlarz możliwości.

JAPOŃSKI – TYP SANTOKU

Profesjonalny nóż o pochodzeniu japońskim, który ma prostą krawędź tnącą oraz łukowaty grzbiet. Posiada wgłębienia wzdłuż ostrza zapobiegające przywieraniu fragmentów jedzenia. To nóż trzyfunkcyjny – błyskawicznie szatkuje warzywa czy owoce, a także kroi i porcjuje mięso. Doceniają go wielbiciele sushi – łatwo kroi rolki

TASAK

Bardzo szeroki i precyzyjny nóż, którego ostrze nie zwężą się. Pozwala łatwo i szybko poćwiartować duże kawałki mięsa.Tępa strona umożliwia rozdrobnienie przypraw, siekanie ziół czy rozbijanie mięsa. Szerokie ostrze umożliwia przenoszenie posiekanych produktów do naczynia. To atrybut mięsożercy.

DO PIECZYWA

Charakteryzuje się długim, wąskim i szeroko ząbkowanym ostrzem. Ułatwia krojenie pieczywa dzięki odpowiedniemu wyprofilowaniu. Precyzyjnie pokroi  chrupiącą skórkę  bułki nie szarpiąc i nie zgniatając miękkiego wnętrza. Sprawdzi się również do krojenia ciepłego chleba.

DO WARZYW I OWOCÓW

To bardzo funkcjonalny mały i krótki nożyk. Niezastąpiony w przygotowaniu zup innych dań warzywnych. Występuje w różnych modelach

– z prostym ostrzem do krojenia w plastry

 –  z ząbkowanym ostrzem do krojenia owoców, świetnie kroi pomidory

– z ostrzem zaokrąglonym- przypominającym dziób ptaka – do obierania i drążenia twardych i miękkich warzyw i owoców czy usuwania nasion.

DO WĘDLIN/TORTÓW

Mierzy nawet do 30 cm długości nóż posiada gładkie ostrze, bez ząbków. Umożliwia cienkie krojenie wędlin i ciasta.

DO TRYBOWANIA MIĘSA

Wąskie i giętkie  ostrze służy do oczyszczania mięsa z włókien i kości nie szarpiąc krawędzi. Jest krótszy i mniej elastyczne niż nóż do filetowania.

DO SERA

Idealny do przygotowania deski serów czy zdrowych kanapek na każdą okazję. Niezastąpiony dla pasjonatów kuchni francuskiej i włoskiej. Bywa mocno profilowany, a na końcu ostrza posiada rozwidlenie , które ułatwia nadziewanie kawałków sera.

-do krojenia i plastrowania serów twardych, ma dłuższe i trójkątny kształt ostrza – nie zgniata podczas krojenia

– do serów miękkich i pleśniowych – posiada otwory, które zapobiegają sklejaniu się plastrów.

DO STEKÓW

Przypomina tradycyjny nóż stołowy, jednak posiada ząbkowane ostrze. Idealny do mięsa grillowanego, pieczonego czy smażonego.

DO PIZZY

To okrągłe radełko

OBIERACZKA

Precyzyjnie obiera cienko skórkę. Pozwala także zrobić  cienkie plastry. Mogą być dla prawo lub lewo ręcznych.

Niezbędne akcesoria do noży to OSTRZAŁKI.

Dzięki temu asortymentowi możliwa jest skuteczna i długotrwałą pielęgnacja noży kuchennych. Aby nie doprowadzić do ich stępienia, co niekorzystnie odbija się na właściwościach użytkowych, należy o nie regularnie dbać pod tym kątem

CERAMICZNA – precyzyjna i trwałą

DIAMENTOWA -kryształki diamentu są bardzo ostre dlatego najlepiej poradzą sobie z ostrzeniem twardych ostrzy – ceramicznych, tytanowych czy ze stali węglowej.

STALOWA – precyzyjna i trwała, ale wymaga fachowej obsługi

KAMIEŃ DO OSTRZENIA – lekka i poręczna, najczęściej stosowana w  gospodarstwie domowym.

Zaopatrując nasz sklep wybraliśmy modele najwyższej klasy i jakości, solidne oraz trwałe. Proponujemy markowe produkty, które spełnią oczekiwania każdego klienta.

No Comments

    Leave a Reply