Menu
Kuchnia

JAKĄ PATELNIĘ WYBRAĆ?

W każdej kuchni wraz z garnkami sztućcami i innymi przyborami bryluje patelnia.

Którą patelnię wybrać? Która jest najbardziej odpowiednia? Teflonowa czy ceramiczna?  Mniejsza czy większa?  Rodzinny obiad, a może kolacja singla? Przed tym dylematem stoi każdy  z nas co najmniej kilka razy w życiu wybierając  tą najwłaściwszą. Czym się sugerować? Przede wszystkim  jakością, praktycznością oraz tym jakie mamy potrzeby  dnia codziennego . Naczynie to musi być funkcjonalne, zapewniające nam komfort kuchennej krzątaniny. To niezastąpione narzędzie w każdym gospodarstwie domowym.

Odpowiednia patelnia pomaga nam przyrządzić przepyszny gulasz, usmażyć naleśniki czy przyrumienić  rybę.

Jednym z głównych kryteriów wyboru jest dopasowanie do rodzaju posiadanej w domu płyty grzewczej. Nie wszystkie patelnie można myć w zmywarce, a my często cenimy sobie wygodę.

Zastanówmy się chwilę jakie są potrzeby naszych domowników , na ile ile osób będą przygotowywane posiłki, jakie są nasze oczekiwania, a także możliwości finansowe oraz do jakich potraw ma służyć w niedalekiej przyszłości, czy zależy nam na myciu w zmywarce, czy zamierzamy zapiekać dania na niej w piekarniki, czy chcemy tylko smażyć – a może dusić lub grillować?

I. Rodzaje patelni ze względu na przeznaczenie.

  1. Patelnia grillowa prążkowana

Grillowanie to inaczej smażenie żywności na ruszcie nad źródłem ciepła. To alternatywa dla tradycyjnego grilla. Przyrządzić na niej możemy mięso, ryby oraz warzywa. Posiada ona długie rowki, pomiędzy którymi gromadzi się tłuszcz, a którego nadmiar  możemy wylać za pomocą specjalnych wcięć w rancie patelni. Dzięki temu obsmażane mięso nie przywiera do dna i nie topi się w tłuszczu, zachowując smak i aromat.  Pozwala nam przygotować zdrowe i niskokaloryczne posiłki. Zyskując komfort smażenia mamy również łatwość czyszczenia tego typu patelni.

  1. Patelnia typu wok

Idealne dla przyrządzenia dań jednogarnkowych. Naczynie do przygotowywania potraw egzotycznych kuchni azjatyckiej, tak zwanej chińszczyzny. Posiada wysokie ścianki rozchodzące się szeroko  na zewnątrz od niewielkiego dna. Przypomina miskę z jedną lub dwiema rączkami służące do przygotowania dania w ruchu. Jego charakterystyczny kształt pozwala na stopniowe smażenie kolejnych składników. Pozwala na bardzo szybką obróbkę cieplną.Możesz w nim podsmażyć mięso wraz z warzywami, aby następnie poddusić je pod przykryciem.

  1. Patelnia do naleśników

Atutem tego typu patelni jest jej obniżony rant, pozwalający na bezproblemowe odwracanie czy przewracanie naleśników oraz duża, płaska powierzchnia obsmażania, co pozwala na proporcjonalne rozłożenie ciasta. Sprawdzi się także do podgrzania tortilli.

  1. Patelnia do jajek sadzonych/placków

Charakteryzuje się specjalnymi wgłębieniami na powierzchni aby równomiernie usmażyć jajka czy placki o idealnych kształtach.

  1. Patelnia do ryb

Mają owalny kształt, aby można było usmażyć całą rybę

  1. Patelnia uniwersalna płytka
  2. lub głęboka

Do niewielkich dań, takich jak jajecznica, przyda nam się mała patelnia, natomiast do rodzinnego  obiadu  czy usmażenia większej ilości kotletów lepsza będzie o większej średnicy. Musi ona zapewnić nam wygodne smażenie i mieszanie. Można na nich smażyć, dusić, a czasem nawet piec w nich w piekarniku.

II. Rodzaje patelni  ze względu na materiał

  1. Patelnia aluminiowa

Cechą charakterystyczną jest duża trwałość.  Korpus jej zapewnia odporność na odkształcenia oraz na wysokie temperatury. Atutem tego rodzaju naczyń jest szybkie nagrzewanie, a co za tym idzie energooszczędność. Polecana do szybkiego smażenia. Jest  lekka i niedroga oraz bardzo łatwa w czyszczeniu. Pokrywana jest różnymi powłokami chroniącymi przed przypalaniem potraw oraz dla łatwego czyszczenia. Najczęściej pokrywane są warstwą teflonową.

  1. Patelnia stalowa

Wykonana ze stali nierdzewnej i nie posiada żadnych powłok. Jej materiał nie rdzewieje, nie wchodzi w reakcję z przyprawami czy przyrządzanymi daniami. Posiada grube dno, przez co jest ciężka. Może być używana w piekarniku, czyszczona w zmywarce. Nie straszne  jej widelce czy metalowe łyżki.  Jednak dość wolno się nagrzewa i wymaga użycia większej ilości tłuszczu. Przez zawartość niklu mogże powodować reakcję alergiczną. Dla takich osób jest w sprzedaży patelnia stalowa ze specjalnymi powłokami.

  1. Patelnia żeliwna

Przystosowana nawet do obróbki cieplnej nad ogniskiem czy w piekarniku. Idealna do długiego duszenia, smażenia czy grillowania.  Bardzo długo trzyma ciepło. Wymaga użycia większej ilości tłuszczu. Jest mocno odporna i żywotna, ale jednocześnie bardzo krucha przez co może pęknąć. Niezbyt wygodna w przenoszeniu. Nie nadaje się do użycia w zmywarce. Po użyciu należy umyć, osuszyć ręcznikiem do sucha i natrzeć delikatnie olejem. Patelnia z tego materiału jest cięższa niż pozostałe.

  1. Patelnia miedziana

Przeznaczona dla profesjonalistów, wymaga precyzji smażenia. To elegancka i praktyczna ozdoba kuchni.

  1. Patelnia szklana

Najlepsza dla alergików, niestety brak możliwości smażenia na kuchence indukcyjnej

 III. Rodzaje  patelni według powłok

  1. Powłoka teflonowa

Teflon to powłoka, która wypracowała sobie u nas spore zaufanie i podbiła serca konsumentów. Do tej gładkiej powierzchni praktycznie nic się nie przywiera prze co  nazywane są patelniami beztłuszczowymi. Szybko się nagrzewa. Należy obchodzić się z nią jednak  ostrożnie i  używać do niej tylko drewnianych czy silikonowych łopatek .  Gdy powłoka zostanie naruszona należy patelnię niezbędnie wymienić na nową. Idealna do smażenie czy grillowania (z karbowanym dnem)

  1. Powłoki kamienne

– Powłoka marmurowa

Marmur doskonale przewodzi ciepło dlatego patelnia  z jego drobinkami bardzo szybko się nagrzewa. Można na niej smażyć bez użycia tłuszczu, jest bardzo odporna na zarysowania i odkształcenia. Powłoka ta pozwala operować na niej wszystkimi akcesoriami kuchennymi.

Powłoka granitowa wzmocniona drobinkami granitu

Charakteryzuje się dużą odpornością na uszkodzenia, można na niej smażyć bez użycia tłuszczu, stosować metalowe przybory kuchenne oraz może być myta w zmywarce.

  1. Powłoka ceramiczna

Równomiernie się nagrzewa i dobrze oddaje ciepło. Posiada ciekawą i żywą kolorystykę. Nie zawiera niebezpiecznych związków chemicznych. Nie wchodzi w reakcję z posiłkami gwarantując wysoką jakość potraw. Powłoka ta jest bardzo gładka, zapobiega przywieraniu potraw nawet bez użycia tłuszczu. Jednak nie można myć jej w zmywarce, a powłoka  z czasem  ciemnieje.

  1. Powłoka tytanowa

Patelnie z tą powłoką są bardzo solidne i odporne na zarysowania czy odkształcenia. Nie przywierająca powłoka jest w pełni bezpieczna dla naszego zdrowia.

  1. Powłoka emaliowana

Bezpieczne dla zdrowia patelnie, wymagające tłuszczu do smażenia i delikatnych akcesoriów kuchennych.

Cały powyższy zakres jest bardzo szeroki.

 Sprawmy aby chwile spędzone w kuchni były tylko łatwe  i przyjemne, a przede wszystkim zdrowe. Kierujmy się indywidualnymi potrzebami naszymi oraz naszych najbliższych.

No Comments

    Leave a Reply